Wat heb ik aan een loopbaan coach?

‘Ik wil weten wie ik ben en wat ik wil…’
‘Ik wil meer voldoening uit mijn werk halen…’

Deze hoor ik vaak tijdens de kennismakings gesprekken die ik voer met potentiële cliënten.

En ik vraag me dan wel eens af, wanneer is iemand zover dat ze er echt voor gaat? Hoe ontstaat dat besluit bij iemand, dat ze er nu echt wat aan gaat doen?
Dat weet ik niet precies.

Ik denk, je moet er ineens schoon genoeg van hebben. Dat merk ik bij de meeste van mijn cliënten. Ineens is het dan klaar. Een cliënte vertelde me laatst deze ‘gedachte cirkel’ waar ze in vast zat voordat ze aan een coach traject begon. Zij werkte bij een grote bierbrouwerij als salesmanager. Tot ze de knoop doorhakte.
Ben benieuwd of deze ‘gedachte cirkel’ je bekend voorkomt…

Het is rond 22u. Het is een gezellig feestje. Vrienden van lang geleden kom ik hier weer tegen. Ik hoor mezelf praten over mijn werk. Enthousiast en een mond vol. Iedereen reageert net zo enthousiast terug. Pff ik vertel niet hoe vaak ik het gehad heb, hoe veel ik pieker, of dit werk wel wat voor me is.

Op de fiets naar huis betrap ik mezelf op jaloerse gevoelens naar een oude vriendin die zojuist vol passie vertelde over haar dierenarts praktijk. Ik hou helemaal niet van dieren , maar wat lekker als je het zo duidelijk weet. En je gewoon ook weet waar je aan toe bent. Zij gaat gewoon elke dag met plezier naar haar werk. Heel overzichtelijk. Voor de rest van haar leven. Misschien specialiseert ze zich nog in wat of zo…groeit ze verder . Ze praatte er ook zo op haar gemak over. Oh dat wil ik ook. Die rust, niet meer dat gepieker en nagedenk over werk en wat ik leuk vind en hoe ik daar kom en al die twijfels en dat ik geld moet verdienen en moet groeien etcetera.

 Ik denk wel eens aan een loopbaan coach. Maar dat is duur.

En dan wat? Dan heb ik nog steeds geen nieuwe baan. Die coach gaat me niet vertellen wat ik moet doen. En tja praten over wat ik leuk vind dat doe ik al heel vaak met mijn partner en vrienden. En ik kom er niet uit. En ik moet misschien ook blij zijn. Ik heb een goede baan, iedereen zegt dat ik niks te klagen heb. Ik heb op zich alles goed voor elkaar…

Van onrust en twijfel naar toch maar tevreden zijn. En weer terug.

En inderdaad, ik heb haar niet verteld wat ze moet doen.

Daar is ze zelf achter gekomen. En dat klinkt misschien vaag dat snap ik.

Want wat heb je dan eigenlijk precies aan een loopbaan coach?

Wel, een baan organiseren die bij je past vergt kiezen. En kiezen moet je durven. Hoe slechter je weet wat al die opties je opleveren, hoe moeilijker de keuze. Je twijfelt veel want ja, wat is dan de beste keuze?

En je bent bang want je voelt, eenmaal gekozen kan je niet meer terug. De opties zijn ook talloos. Ga maar eens naar Indeed of de Nationale Vacaturebank…

Als je een besluitvaardig persoon bent kies je gewoon en zul je merken dat je vaak weer nieuwe keuzes maakt, omdat het het toch niet was. Veel verschillende wisselende werkgevers. Of, je merkt bij het solliciteren, dat je bijna nooit tot niet uitgenodigd wordt.

En dat maakt je moedeloos.

Als je niet zo besluitvaardig van aard bent zul je merken dat je passief wordt. Je kiest niet en blijft zitten waar je zit. En dus ook krijgen wat je krijgt.

En dat maakt je moedeloos.

– Twijfel, nog irritanter dan de ingewikkeldste wiskundesom
Loesje

Hoe beter je weet wat alle opties je opleveren hoe makkelijker is het kiezen.

Je snapt en weet wat je nodig hebt, je weet waar je moet kijken, je reduceert daardoor al flink het aantal opties. Je hebt overzicht. Je zal makkelijk kunnen kiezen voor hetgeen waarvan jij weet; in die omgeving gedij ik goed, met die taken ben ik niet meer te stoppen, op dat onderwerp ga ik ‘aan’.

En die beren op de weg? Die verschrompelen of je overwint ze, want je hebt meer zelfvertrouwen. Je weet immers wat je wilt, en staat steviger op die arbeidsmarkt, overtuigen gaat natuurlijker.

En dat is wat een loopbaan coach doet. Samen met jou. Dat uitvinden, via allerlei oefeningen.

Aan het eind van een traject weet je welke keuzes je moet maken, en je maakt ze want je kan er niet meer omheen…

Mijn cliënten gingen met passie en wilskracht van office manager in de vastgoedwereld naar wedding planner, van projectmanager in het bankwezen naar trainer / coach, van marketing onderzoeker naar life coach, van docente bij de Hogeschool naar sociaal ondernemer………

Wil je meer weten? Ik drink het liefst een kop koffie samen. Om te kijken of de ‘klik’ er is, en te zien of ik wat voor jou kan betekenen. Lijkt je dat wat? App of bel me op 06 24243363, of mail me op info@noelcoacht.nl en we maken een vrijblijvende afspraak.

Ik wil dit artikel delen via:

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail