Waar Deep Democracy Improvisatietheater ontmoet..

Ik ben bij de Karavanserai en volg met wederom een leuke groep mensen level 3 van Deep Democracy (bij de House of Deep Democracy). Een methodiek die mij raakt vanaf de eerste kennismaking.

Deep Democracy  gaat over het nemen van gedragen besluiten en van de wijsheid van de minderheid (de nee), en de wijsheid en potentieel van de groep.

De wijsheid waar je als facilitator op mag vertrouwen wanneer je voelt dat er meer onder water speelt.. En het beter is te schakelen van de inhoud, of het bewustzijn, naar het gevoel, ofwel het onderbewustzijn, omdat het praten over de inhoud niet meer afdoende is. In zo’n situatie verlaten wij mensen de veilige haven van de inhoud niet snel en niet graag, want daar zit ongemak, daar zit frictie, daar zit conflict.

Deep Democracy is dus ook een prachtige methodiek om conflicten op een gedragen manier op te lossen. Conflict, ik voel de spanning meteen in mijn buik. Want ik ben een hele goede vermijder:-)

Terug naar de opleiding. We doen een oefening in reflectief luisteren. Ook hier weer het belang van echt luisteren. Present zijn, in het moment zijn, en luisteren met alles, met je hele lichaam. Daarna gaan we amplificeren. Ik oefen als facilitator in de groep. De groep heeft een gesprek met verschillende meningen, gevoelens, gedachten. Ik sta naast ieder die iets uitspreekt en ik versterk hun uitspraken.

Hé, dit gaat me goed af. Ik merk dat goed luisteren naar de kern en het speels maar direct hun ‘echte’ gedachten verwoorden, ook leuk is om te doen. Nu zitten wij maar in een oefening, dus de spanning die normaal met conflict gepaard gaat is afwezig, maar toch. Ik mag zeggen wat er gezegd moet worden. Bevrijdend, ook al is het niet mijn eigen mening.

Ik denk meteen aan de Psycho Drama techniek dubbelen en ook de eerste link met improvisatie theater is gelegd; contact maken, echt luisteren en ja ennen. Niks erbij bedenken. Maar het oppakken en er verder op bouwen. En nu zelfs versterken. Want het gaat erom dat wij als facilitators in zo’n proces zeggen wat er gezegd moet worden en de beleefdheid eraf halen, direct zijn. Daarmee helpen we het proces te versnellen en dat wat er onder water zit naar boven te krijgen, of liever in Deep Democracy termen gezegd, we verlagen de waterlijn.

Ik heb weer een heerlijk puzzelstukje momentje, zoals ik er vele heb bij deze opleiding! Dit keer waar improv en deep democracy elkaar ontmoeten. Ik denk ook aan feedback geven, DD verdiept deze nogal versleten techniek.. mmmm…stof voor een volgende blog..

De dag vliegt voorbij en ik zit – nogal ongebruikelijk bij mij, maar het gebeuren van ongebruikelijke dingen schijnt bij de opleiding Deep Democracy te horen- nog boordevol energie! Gelukkig maar want ik train altijd op dinsdag avond Improvisatie theater met mijn lesgroep.

We zijn op dit moment bezig met de Meisner techniek; De focus van de Meisner aanpak is voor de acteur om “uit het hoofd” te komen, zodanig dat het gedrag van de acteur instinctief reageert op het gedrag van de ander. Daartoe zijn oefeningen in de Meisner techniek geworteld in herhaling, zodat de woorden onbeduidend worden ten opzichte van de onderliggende emotie. Er is dus een grote focus op de andere acteur, en het luisteren gaat geheel fysiek. Vanavond gaan wij aan de slag met .. conflict. Toch bijzonder hoe het universum werkt!

Ik speel met een mede speler een conflict dat we van te voren hebben bedacht. De scene begint bij de eerste ontmoeting na de start van het conflict.  We zijn present, we hebben bijna continu oogcontact, we hebben het niet over het conflict zelf (de inhoud) maar zeggen wat we zien en herhalen dat. Onze lichaamstaal spreekt. Ik verwoord wat ik haar zie doen. Zij verwoord wat ze mij ziet doen. En herhaling, herhaling, waardoor je uit je hoofd gaat en alleen nog maar ziet en voelt. Ik voel geluk, want man wat is dit een mooie aanvulling op vandaag. Het publiek ziet het conflict en we ‘vechten’ het uit. We vertrouwen op het proces, we weten van te voren niet waar het heen gaat. Echt in contact zijn verlaagt al de waterlijn. En de compassie groeit doordat je de betrokkenheid voelt van de ander.

Hoe bijzonder te ervaren hoe intiem en in contact conflict kan zijn.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail