Ik wil altijd alles perfect in orde hebben

Niet wat je bent is dat wat je beperkt, maar wat je denkt dat je niet bent..

– Denis Waitley

Er viel me deze week in een coach gesprek iets op.
Ik werk vaak met spellen of kaarten. Ik heb er een die gaat over diep gelegen angsten en belemmerende overtuigingen. En nou elke keer als ik ze neer leg is er één die mij soort van aankijkt.
Zo voelt het. Alsof ik ergens op betrapt wordt als ik die neerleg en lees.

Ik doe die oefening om mijn cliënten bewust te maken van hun dieper gelegen gevoelens en gedachten, zodat ze meer inzicht krijgen in hun eigen gedrag en in wie ze zijn. Dat helpt als je een verandering (van loopbaan) wilt doorvoeren in je leven.

Tijdens de coaching vraag ik cliënten om de kaarten opzij te leggen welke ze op zichzelf van toepassing vinden. Of welke hen raakt. Het zijn 40 kaarten, meestal eindigen ze deze oefening met zo’n 15 kaarten in hun hand. Das best veel. Ze doen dat vaak ook snel. Ik zal je zeggen met kwaliteiten kaarten gebeurt het tegenovergestelde…

Maar ik heb het dus met één kaart waarvan de tekst mij altijd weer flink raakt, omdat ik hem zo verdomd goed herken.
Samen met de cliënt reduceer ik ook haar/zijn stapel. Want uiteindelijk komt het neer op een of hoogstens twee ‘belemmerende overtuigingen’ waar men echt last van heeft.

Bij mij heeft het inmiddels zo’n alarm effect. Als die gedachte opspeelt dat ik weet, opletten! Niet in die valkuil springen! En dat ik een arsenaal heb liggen aan andere gedachten en gevoelens die mij helpen.

En wat ik graag duidelijk wil maken in dit stukje tekst, is dat bewustwording de eerste stap is, hoe lastig dat is, maar vooral, als je moedig genoeg bent erheen te gaan, hoeveel het je dan oplevert.

Ben jij benieuwd welke tekst jou aan gaat staren? Ik noem hier een aantal, kijk eens welke jou raakt.

 • Het is niet voor mij weggelegd
 • Ik kan het niet
 • Ik krijg nooit wat ik wil
 • Ik kan niet kiezen
 • Ik moet altijd sterk zijn
 • Ik ben alleen met anderen bezig
 • Ik heb het nodig dat anderen vinden dat ik het goed doe
 • Ik moet het zelf doen
 • Ik mag het niet kalm aan doen
 • Ik voel de drang alle grenzen los te laten
 • Ik wil alles graag perfect in orde hebben

Dit lijstje is niet onuitputtelijk uiteraard. Herken je iets?

Die bewustwording klinkt makkelijk maar dat is het niet. Durf maar eens echt te voelen dat je altijd sterk moet zijn. Of het gevoel in te gaan dat je echt gelooft dat het voor jou niet is weggelegd. Dat doet gewoon pijn. En dat vermijden we liever, natuurlijk!

Maar de gevolgen die deze gevoelens en gedachten hebben op ons gedrag zijn groot. Dat maakt bewustwording ook lastig. Dat je ineens beseft hoezeer je gestuurd wordt door deze onbewuste gedachten en gevoelens. En hoe deze je dwars zitten, om jouw potentieel te leven, je droom na te jagen, die gewenste verandering door te voeren in je leven.

De overtuiging ‘dat je altijd sterk moet zijn’ zie ik bijvoorbeeld vaak langskomen. Ik herken hem zelf ook. En die maakt het zo verdomde lastig eens los te laten als je verdrietig bent, het even niet weet, of als je domweg helemaal geen zin hebt om sterk te zijn, maar wil dat iedereen je met rust laat en gewoon je eigen ding wilt doen.

Ik denk snel beeldend en metaforisch, en in dit geval moet ik vaak denken aan een boerenserie op tv waarin je dan een veearts een kalfje ziet halen. En dat het dan niet goed ligt, en de veearts er met de arm in gaat om het recht proberen te leggen. Okay beetje gek misschien en associatieve mensen krijgen nu allerlei beeld waarschijnlijk… Sorry!

Maar metaforisch gesproken, je moet er dus echt in, er doorheen, om het te veranderen.

Die pijn, de emotie of het verdriet voelen, in plaats van het te zijn.

Zodat je zelf aan het roer komt.

Je hebt namelijk nog veel meer gevoelens en gedachten, en wensen en verlangens diep in je liggen. Die jou kracht geven, en motivatie. Hun stemmen staan alleen op volume 2. Die hoor je niet zo goed, voel je niet zo stevig. Maar ook bewustwording daarvan is belangrijk, misschien nog wel belangrijker, want die vormen die krachtige hand (van de veearts) die er een positieve draai aan kan geven.

Het ligt in werkelijkheid gecompliceerder, maar laten we hier een poging wagen die vaste angsten en overtuigingen eens uit te dagen:

 • Het is niet voor mij weggelegd – Waarom niet? Er is mij een hoop wel gelukt afgelopen jaren, namelijk:
 • Ik kan het niet – Er bestaat geen mens die niets kan. Dat is gewoon niet waar. Wat kan ik wel?
 • Ik krijg nooit wat ik wil – Wie bepaalt dat? Wat bedoel ik met krijgen? Wat is mijn wens dan?
 • Ik kan niet kiezen – Moet ik kiezen? Misschien eens proberen los te laten?
 • Ik moet altijd sterk zijn – Van wie? Is iedereen altijd sterk? Ben ik op Krypton geboren? En wat is kracht eigenlijk?
 • Ik ben alleen met anderen bezig – En wat vind ik daarvan? Wat wil ik diep van binnen?
 • Ik heb het nodig dat anderen vinden dat ik het goed doe – Wat vind ik zelf allemaal goed gaan, waar ben ik trots op?
 • Ik moet het zelf doen – O ja, van wie? Waarom? Als iemand mij hulp vraagt vind ik dat niet gek en help ik anderen ook, dus dan mag ik dat heus ook doen..
 • Ik mag het niet kalm aan doen – Wat gebeurt er dan als ik dat doe? Stort de wereld in elkaar? Ben ik zo belangrijk?
 • Ik voel de drang alle grenzen los te laten – Ok ik zet keiharde muziek op en ga dansen, er zijn manieren om dat te doen zonder zelf destructief te worden..
 • Ik wil alles graag perfect in orde hebben – Want anders? Waar komt die behoefte vandaan? Wanneer heb ik een beetje los gelaten en is het goed gekomen? Ik laat het eindresultaat los en I’ll enjoy the ride.

Leven zonder overtuigingen, diepe angsten en gevoelens, dat bestaat niet. Dat moeten we ook niet willen. Want zoals gezegd, die drijfveren en overtuigingen zijn krachtig en vormen de motor achter zoveel verworvenheden in ons leven.

Maar meer zelfkennis, bewustwording, een beetje snappen hoe je werkt, dat kan een hoop verlichting geven. Dat kan ervoor zorgen dat je ermee om kan gaan op een bevredigende manier en je een gelukkig mens wordt, met verdriet, pijn èn voldoening.

En volgens mij is dat succesvol zijn in het leven, en dat willen we toch allemaal….

Ik wens je een prachtige zomer toe!!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail